Bekendtgørelse

Bekendtgørelse af vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg

Dato for bekendtgørelsen er 8. januar 2024.

Byrådet har den 20. december 2023 endeligt vedtaget lokalplan 165 for en del af erhvervsområdet i den nordlige del af Frederikssund og kommuneplantillæg 017 for en del af erhvervsområdet i den nordlige del af Frederikssund.

Lokalplan 165

Lokalplan 165 har til formål at sikre, at området anvendes til erhvervsformål og at skabe et erhvervsområde med en attraktiv og fleksibel indretning.

Lokalplanen er opdelt i 3 delområder, hvor der i delområde 1 og 3 må være industri. Indenfor delområde 2 må der være kontor- og serviceerhverv, let industri og håndværk. Indenfor lokalplanområdet kan der opføres tekniske anlæg og indrettes butikker i forbindelse med virksomhedens produktion.

Bebyggelsens omfang reguleres ved at halvdelen af de enkelte matrikler må bebygges samt fastsætte en bebyggelsesprocent på 60.

Af hensyn til lokalplanområdets afgrænsning mod det eksisterende boligområde mod vest, må bebyggelse i delområde 2 opføres med en bygningshøjde på højest 5 meter. I delområde 1 må bebyggelse opføres med en bygningshøjde på højest 15 meter. Delområde 3 tillader bebyggelse på højest 25 meter. Delområde 1 omkranser delområde 3 og på den måde sker der en nedtrapning af bebyggelsen i 25 meter mod omgivelserne.

Lokalplanen stiller krav til bygningernes udformning og materialevalg i delområde 3, hvor bebyggelsens ydervægge skal være i malet/lakeret aluminium og stål og fremstå i grå. Bebyggelsens facader skal have felter med varierede glansværdier, så der opnås en variation i facaden. Antallet af felter med høj glansværdi skal forøges jo større afstanden til terræn er. Glansværdien må højest være 30. Der stilles krav til bebyggelsens udseende i delområde 3 pga. bebyggelsens højde og synlighed.

I delområde 1 og 2 må facader og tagbeklædning højest have en glansværdi på 10 og bebyggelse, der er højere end 10 meter skal være grå. Facader på bebyggelse, der vender mod boligområdet mod vest må ikke have vinduer for at tage hensyn til de nærmeste naboer.

Kommuneplantillægget 017

Kommuneplantillæg 017 har til formål, at oprette en ny mindre kommuneplanramme, der tillader bebyggelse i 25 meters højde, kommuneplanramme E 1.10. De gældende anvendelser og regulering af bebyggelsens omfang i ramme E 1.2 videreføres i den nye kommuneplanramme E 1.10. Dertil tilføjes anvendelsen tekniske anlæg til både rammeområde E 1.2 og E 1.10.

Ny kommuneplanramme E 1.10 udlægges til Erhvervsområde i form af kontor- og serviceerhverv, industri, let industri, håndværk og støjende fritidsanlæg og tekniske anlæg. Der tillades en bygningshøjde på 25 meter indenfor rammeområdet og bebyggelsens omfang reguleres ved at højest 50 % af grundarealet må bebygges.

Den eksisterende kommuneplanramme E 1.2 tilføjes anvendelsen tekniske anlæg og rammens geografiske afgrænsning ændres med kommuneplantillægget. Den geografiske afgrænsning af kommuneplanramme E 1.2 er den samme som før, med undtagelse af rammeområde E 1.10s afgrænsning.

Kommuneplantillægget udlægger dertil virksomheden CRODAs areal til erhvervsområde forbeholdt produktionsvirksomheder i gældende kommuneplan.

Miljøvurdering

I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 03/01/2023), skal Frederikssund Kommune enten gennemføre en miljøvurdering efter § 8, stk. 1, eller foretage en vurdering efter § 8, stk. 2, af, om hvorvidt planen kan få, eller kan forventes at få, væsentlig indvirkning på miljøet.

Kommunen har gennemført en miljøvurdering af planerne efter § 8, stk. 1. Afgrænsningsnotat for miljøvurdering har været forelagt Miljøstyrelsen, Plan- og Landdistriktsstyrelsen samt myndigheder i Frederikssund Kommune, som berørte myndigheder. Der er i forbindelse med høringen ikke indkommet bemærkninger til afgrænsningsnotatet.

Der er, med baggrund i afgrænsningsnotatet, udarbejdet en miljøvurdering af planforslagene. Miljøvurderingen er sammenfattet i en miljørapport, der indeholder en beskrivelse og vurdering af den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet ved gennemførelse af planen og rimelige alternativer. Miljørapportens indehold følger det forudgående afgrænsningsnotat, og i miljørapporten behandles følgende emner:

  • Biologisk mangfoldighed/flora og fauna (beskyttede arter) ift. bilag IV-arter
  • Menneskers sundhed/levevilkår ift. trafikale forhold
  • Landskab ift. påvirkning af landskab og kystforland

Miljøvurderingen har vist, at planerne kan vedtages uden at forringe den vedvarende økologiske funktionalitet af området for bilag IV arterne markfirben og flagermus. Undersøgelser har vist, at der ikke findes bilag IV arter indenfor planområdet.

I forhold til trafikale forhold har miljøvurderingen vist, at de eksisterende vejanlæg fortsat vil have en tilstrækkelig kapacitet til at afvikle trafikken på et acceptabelt niveau, hvis bebyggelsesprocenten på 60% udnyttes fuldstændigt. Trafikanalysen har også vist, at der ikke er behov for afværgeforanstaltninger i forbindelse med lokalplanens godkendelse ift. trafiksikkerhed. Det er dog vigtigt, at der sker en overvågning af trafikken i takt med områdets udvikling. Dette skal ske med henblik på at kunne gribe ind rettidigt, hvis der er tegn på egentlige trafikale problemer.

Miljøvurderingen har vist, at den nye planlægning vil skabe en væsentlig afvigelse fra den eksisterende bebyggelse og vil skabe miljøpåvirkninger på landskabet og kystforlandet samt ændre indtrykket af landskabet og kystforlandet. Frederikssund Kommune vurderer, at miljøpåvirkningerne ikke er så store, at planlægningen ikke kan gennemføres. For at imødekomme miljøpåvirkningerne af landskabet og kystforlandet er der i lokalplanen fastsat bestemmelser om farve for bebyggelsen i 25 meters højde og bestemmelser for glansværdi for bebyggelse i hele lokalplanområdet.

Resultat af offentlig høring

Planforslagene med tilhørende miljøvurdering har været offentligt fremlagt i 6 uger fra 7. september 2023 til 19.oktober 2023. I høringsperioden er der indkommet 30 høringssvar. Der er redegjort for resultatet af den offentlige høring i hvidbogen.

Den offentlige høring har ført til en række ændringer i lokalplanen:

  • 6.1.4 ”Bygningshøjde må højest være 8,5 m inden for delområde 2. Bygningshøjden er inklusiv tekniske anlæg, elevatortårne, skorstene, antenner, værn om tagterrasse med mere.” ændres til § 6.1.4 ”Bygningshøjde må højest være 5 m inden for delområde 2. Bygningshøjden er inklusiv tekniske anlæg, elevatortårne, skorstene, antenner, værn om tagterrasse med mere.”
  • Lokalplanafgrænsningen og delområde 2 udvides til også at omfatte skrænten mellem boliger på Ellehammervej og virksomheden CRODA. Se vedlagte kort. Arealet ejes af kommunen.
  • Der indsættes en stiplet linje som afgrænsning mod boligområde på kortbilag 3 og indsættes følgende nye bestemmelse § 7.1.4 ” Facader på bebyggelse i delområde 2, som vender mod ’afgrænsning mod boligområde’ vest for delområdet, som vist med stipletlinje på kortbilag 3, må ikke have vinduer.”
  • Der indsættes følgende nye bestemmelse § 7.1.5 ” Facader på bebyggelse, der er højere end 10 m skal være grå.”
  • 7.2.3 ændres fra ” Bebyggelsens facader må højest have en glansværdi på 30.” til ” Bebyggelsens facader skal have felter med varierede glansværdier, så der opnås en variation i facaden, som vist i princippet på billede nedenfor. Antallet af felter med høj glansværdi skal forøges jo større afstanden til terræn er. Glansværdien må højest være 30.” Principbillede fremgår af lokalplanens redegørelse og indsættes i bestemmelsen.
  • Der udarbejdes et nyt kortbilag 4 og indsættes følgende nye bestemmelse § 9.4.1 ” Der skal udlægges beplantningsbælte med en bredde på mindst 3 m og med en højde på mindst 2 m langs lokalplanafgrænsningen, som vist på kortbilag 4.”
  • Der udarbejdes et nyt kortbilag 4 og indsættes følgende nye bestemmelse § 9.4.2 ”Beplantningen i beplantningsbæltet vist på kortbilag 4, skal være buske af hjemmehørende arter som f.eks.: almindelig hvidtjørn, almindelig hyld, blågrøn rose, druehyld, engriflet hvidtjørn, tjørn, hassel, hunderose, seljepil og tørst.”
  • Der udarbejdes et nyt kortbilag 4 og indsættes følgende nye bestemmelse § 9.4.3 ”Den eksisterende beplantning vist på kortbilag 4 skal bevares. Beplantningen kan udtyndes og beskæres som del af den almindelige vedligeholdelse. Beplantning skal bestå af egnskarakteristiske og hjemmehørende danske arter så som; Ask, Asp, Bøg, Fuglekirsebær, Hassel, Hæg, Løn, Pil, Seljerøn, Skovfyr, Slåen, Småbladet Lind, Stilkeg, Vild, Vintereg.
  • Der indsættes følgende nye bestemmelse § 10.4 ”Bebyggelse i delområde 2 må ikke tages i brug før der er etableret beplantning på den pågældende ejendom jf. § 9.4.1 og § 9.4.2”
  • Under billeder af bebyggelse i 25 meters højde set fra Hofvej 22, Byvej 42 og Kærsangervej 1 i redegørelsen indsættes følgende: ”Visualiseringen af bebyggelsen er ikke retvisende ift. facadefarver”.
  • Der indsættes følgende nye bestemmelse § 5.3.5 ”Der skal minimum etableres 1 p-plads pr. 50 m2 butiksareal”
  • 8.2 ændres fra ”Der må ikke opstilles reklameskilte udover skiltning for den enkelte virksomhed” til ”Der må på hver ejendom ikke reklameres for andet end den enkelte virksomhed. Der kan dog flages med nationalflag i flagstænger”
  • Der indsættes følgende nye bestemmelse § 8.12 ”Facadeskiltning må kun ske på bygningsfacader mod veje.”
  • Der indsættes følgende nye bestemmelse § 8.13 ”Reklameskiltning skal være orienteret mod interne veje i planområdet.”
  • 8.8 ændres fra "For hver ejendom må der opstilles op til 3 flagstænger på højest 8,5 m i højden." til ”For hver ejendom må der opstilles 1 flagstang på højest 8,5 m i højden.”

Med vedtagelse af lokalplan 165 ophæves lokalplan 41 fra 1990 delvist.

Når lokalplanen er offentlig bekendtgjort må der ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser, med mindre der forinden er meddelt dispensation.

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering

Ifølge miljøvurderingslovens § 13, stk. 2, skal der i forbindelse med de endeligt vedtagne planer udarbejdes en sammenfattende redegørelse, som beskriver:

  • hvordan miljøhensyn er integreret i planen eller programmet,
  • hvordan miljøvurderingen og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning,
  • hvorfor den godkendte eller vedtagne plan eller det godkendte eller vedtagne program er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet, og
  • hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen eller programmet.

Der er i miljøvurderingen undersøgt et referencescenarie, som er sammenholdt med det scenarie som lokalplanen giver mulighed for. Disponeringen af selve lokalplanområdet er løbende justeret, for at sikre hensyn til natur- og miljøforhold.

Den sammenfattende redegørelse af miljøvurderingen er offentliggjort samtidig med offentliggørelsen af de vedtagne planer.

Klagevejledning

Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet. Du skal være opmærksom på, at det kun er retlige forhold, der kan påklages. Det vil sige, at du kan klage, hvis du for eksempel mener, at udformningen af lokalplanen ikke ligger indenfor Planlovens rammer.

Sådan klager du

Du klager via klageportalen, som du finder via borger.dk eller virk.dk. Du logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Frederikssund Kommune via klageportalen.

I klageportalen sendes din klage automatisk først til Frederikssund Kommune. Hvis Frederikssund Kommune fastholder afgørelsen, sender Frederikssund Kommune klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Se betingelserne for at blive fritaget på Planklagenævnets hjemmeside.

Gebyr

Når du klager, skal du betale et klagegebyr. Gebyret er på 900,- kr. for privatpersoner og 1.800,- kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

Klagefrist

Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.

Opsættende virkning

En klage over denne afgørelse har ikke opsættende virkning efter lovgivningen. Planklagenævnet kan træffe afgørelse om at fravige lovgivningens udgangspunkt i særlige tilfælde.

Du kan få mere information på Nævnenes Hus - www.naevneneshus.dk.